materijali za učenike gimnazije u Vrbasu

Tabela je deo dokumenta u kome su podaci organizovani po vrstama (redovima) i kolonama. Vrste i kolone su odvojeni linijama.  Na preseku vrste i kolone nalazi se ĆELIJA. Ćelija predstavlja posebnu celinu u koju se unose podaci.

Excel-iconMicrosoft Excel, kao i ostali programi za tabelarne proračune, namenjen je za kreiranje tabela, razna izračunavanja pomoću formula ili funkcija i za grafički prikaz tabelarnih podataka. Ovaj program je pogodan za razne finansijske i statističke proračune i analize. Naročito je efikasan kada se nad velikim brojem podataka mogu primeniti iste formule. Potrebno je naravno utrošiti nešto više vremena za osmišljavanje formula i pripremu dokumenta ali kada jednom završite taj posao pripremljenu tabelu možete koristiti nebrojeno puta. Na primer, ako želite da vaša formula izračunava neto zaradu/platu za 500 radnika, dovoljno je definisati formulu za jednog radnika, a zatim je kopirati i za ostale radnike. Prilikom naknadne izmene podataka u tabeli (npr. broja radnih sati), rezultati će se automatski menjati na osnovu postavljene formule.

MS Excel omogućava da se podaci sadržani u tabeli predstave grafički pomoću grafikona (dijagrama). Zatim, pomoću njega se mogu kreirati manje baze podataka, vršiti sortiranja i pretraživanja (filtriranja) s ciljem što bržeg pronalaženja traženog podatka.

Prvu lekciju možete preuzeti ovde:

PDF – 1_Excel Uvod

PPT – 1_Excel Uvod

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

%d bloggers like this: